NJUPAVALLENS KENNEL - EN PRESENTATION


Anita, Mina, Maia, Ösa och Andreas.

Kennelpresentation
Njupavallens Kennel ägs av mig, Anita Johansson Eklund. Vi finns i natursköna Voxnadalen i Hälsingland, på gränsen mot Dalarna. Jag bor tillsammans med min make Andreas och våra tre hundar; tollarna Maia och Luva, rottweilern Mina samt schäfern Ösa. Hundintresset har följt mig hela livet, jag är uppvuxen med schäfer och olika jakthundsraser. Min första egna hund var en Cavalier King Charles Spaniel, därefter har det varit Schäfer och tollare. Valet av tollare som ras avgjordes av tollarens mångsidighet och storlek. Tollarna gjorde även att mitt intresse för jakt och viltspår väcktes, numera innehar jag jägarexamen och använder mina tollare i praktisk jakt på fågel och till eftersök (två gånger på björn). Utöver jakten tävlar jag även i lydnad och spår samt åker på en del utställningar. Sedan 2004 är jag hundförare i Hemvärnet, först med min tik Maia sedan med hennes son Puck och nu med rottweilern Mina. Jag är även aktiv i brukshundklubben i Edsbyn sedan 1997, där jag sitter i utbildningssektorn samt är instruktör och leder kurser på klubben. Andreas hundval föll på schäfer efter att träffat min dåvarande schäfer Gheisa. Även Andreas är engangerad i SBK och är instruktör som leder kurser och tjänstehundsutbildning. Han är fd. yrkesofficer och hade då bla. befattning som tjänstehundsofficer i 5 år, han är dessutom tjänstehundsinstruktör, provledare och kontrollant för försvarsmaktshundar. Efter schäfrarna Fackla och Dåna och rottweilern Mina är Andreas numera aktiv med unga schäfern Ösa som förhoppningsvis kommer att bli en fin tävlings- och tjänstehund. Utöver allt vi gör inom SBK tycker vi mycket om friluftsliv och tar alltid med oss hundarna till fjäll, skog, hav och älv.

Målsättning
Kennelns målsättning är att föra bra egenskaper om rasen vidare. Vi tycker att tollare skall vara aktiva och arbetsglada. De skall ha trevligt och frimodigt temperament och ett rastypiskt utseende. Men det allra viktigaste är att den skall fungera i alla lägen, vara en trevlig familjehund men dock en arbetande sådan. Med arbetande menar vi t.ex. jakt, bruks, lydnad, tjänst eller agility. Vi anser att det är viktigt att hunden får utlopp för sin energi både fysiskt och psykiskt. En god vardagslydnad är viktig, då vi anser att en lydig hund är en lycklig hund. Hundarna skall kunna följa med sina ägare så mycket som möjligt på olika aktiviteter, inte bara i skogen och på appellplanen.


Våra hundar bor självklart inne och följer nästan alltid med oss. När vi arbetar är de i rastgårdar
som har värmeisolerade rum och följer myndigheters bestämmelser avseende storlek mm.

Meriter premieras
Vi tycker att engagemang och träning skall premieras. Därför har vi infört en penningpremie på 1000 kr när en valpköpare med sin Njupavallens-hund antingen har erhållit någon form av championat eller har erhållit ett tjänstehundscertifikat.


Jag och Maia, sommaren 2001.