RASINFORMATION


Vår hund TJH SVCH SU(u)CH LP Rö Fox Maia

Kortfattad rashistoria
Rasens bakgrund är minst sagt blandad. Man anser att de övriga retrieverraserna finns med liksom cocker spaniel, irländsk setter och därtill de lokala vallhundar med ett inslag av små spetsar. Målsättningen, då man skapade rasen, var att få fram en hund som var rävliknande och på rävars speciella sätt lockade till sig sträckande sjöfågel och gav jägaren tillfälle till skott. Detta jaktsätt är "tollaren" ensam om bland hundar. Jaktsättet passade förträffligt i östra Kanadas kustland, och hundens lockande på fågel kompletterades med att den apporterar bytet efter skottet.

Kortfattad rasbeskrivning
Mankhöjd på hanhund är 48-51cm och vikten 20-23 kg. Mankhöjd på tik är 45-48cm och vikten 17-20 kg.(+-3cm är tillåtet). Huvudet skall vara kilformat. Nosspegeln skall vara svart eller en färg som passar pälsfärgen. Tollaren skall ha ett vänligt och vaket uttryck. Ryggen skall vara kort och rak. Djup och rymlig bröstkorg, lätt uppdragen buklinje. Kraftig benstomme. Tassarna skall vara medelstora och försedda med simhud. Vattenavstötande päls med mjuk underull. Färgen kan skifta i olika röda nyanser och eventuellt vita tecken på svansspets, tassar, bröst och bläs.

Tollaren i dag
De flesta tollarna i Sverige idag aktiveras antingen genom olika former av jakt på fågel och klövvilt, eller som sportiga familjehundar som gärna tränar och tävlar i tex. lydnad, bruks och agility. Om du är intresserad av att arbeta med din Tollare och lägga ner stora delar av din tid åt hunden, kommer du att få en utomordentligt trevlig familjemedlem och kompis som länge kommer att förgylla din och din familjs tillvaro.

Källor
Tollarklubben samt 'Hundar i världen' av Carl-Johan Adlercreutz och Johan Adlercreutz.